Spring naar inhoud

Hoe werken onze spieren ?

november 26, 2012

Ons bewegings apparaat bestaat uit Botten, Spieren, Gewrichten, Gewrichtsbanden, Pezen en Slijmbeurzen. Al deze onderdelen vormen voor ons lichaam een ondersteunend raamwerk waardoor wij ons soepel kunnen bewegen. Alle bewegingen( of die nu door onze organen of door ons lichaam zelf worden uitgevoerd) worden veroorzaakt door onze spieren  De spieren van ons skelet zitten aan twee of meer botten vast en wanneer een spier zich samentrekt en dus korter wordt, gaat het bot waaraan de spier vastzit mee. Het beweegt dus .Spieren werken altijd samen met andere spieren, want als de een zich samentrekt verslapt of ontspant de ander en wordt deze als het ware uitgerekt of langer.

Wanneer dit gebeurt, zijn er weer andere spieren die de dichtbij gelegen gewrichten ondersteunen. In een normaal lichaam bevinden zich ruim 600 spieren met een naam en nog veel meer zonder naam. En al deze spieren hebben hun eigen werk. Er vindt dus een enorme activiteit plaats in ons lijf.

Hoe kan spierpijn ontstaan?

Alhoewel spieren erg sterk zijn, zullen deze in de problemen komen als ze werk boven hun kracht moeten doen en bestaat er zelfs een kans dat een spier scheurt of breekt. Wanneer een spier een te grote inspanning moet leveren, gaat dit vaak samen met pijn in die spier die echter weer afneemt zodra men die inspanning staakt. Gaat men echter tot het uiterste dan raakt de spier vermoeid en kan men die inspanning maar heel kort volhouden. Wanneer de spierspanning gering is, kan men dit heel lang en zonder pijn volhouden. Wanneer echter de spierspanning stijgt, neemt de druk in de spier toe en word en de bloedvaten in de spier langzaam dichtgedrukt. Dit belemmert het bloed de spier te voorzien van zuurstof en brandstoffen en kan het ook de afvalstoffen uit de spier niet wegvoeren. De spier wordt vermoeid en er ontstaat pijn. Wordt de inspanning gestaakt dan wordt de druk in de spier minder, de doorbloeding komt op gang en de afvalstoffen die verantwoordelijk waren voor de pijn worden afgevoerd en de pijn wordt minder.

Wanneer de pijn blijft !

Een ander soort van spierpijn is wanneer een spier na intensieve en ongewone krachtsinspanning hard wordt en pijn doet bij iedere poging tot bewegen. Wat precies de oorzaak is van deze laat optredende vorm van spierpijn, is nog niet geheel duidelijk, maar dank zij veel onderzoek is men wel tot een aantal aanwijzingen gekomen. Het belangrijkste is wel dat kleine beschadigingen in de spier, zoals het inscheuren van membraanachtige structuren in de spiervezel en het bindweefsel in de spier en zijn aanhechtingen aan de pees, eerder de oorzaak lijken van dit type spierpijn. Ook is het mogelijk dat bepaalde eiwitstructuren beschadigd zijn. Tevens zijn bij spierpijn stoffen in de spier te vinden die zouden duiden op een beschadiging  van het bindweefsel in de spiervezel. De feitelijke spierpijn zou te wijten zijn aan oedeem of vochtophoping dat het gevolg is van de bij beschadiging vrijgekomen stoffen. Het oedeem veroorzaakt verharding van de spier en oefent druk uit op de vrije zenuwuiteinden in de spier.

Therapeutische maatregelen bij spierpijn met het doel de spierdoorbloeding te stimuleren, lijken daardoor niet effectief. Intensief bewegen is af te raden wanneer er sprake is van beschadigde spierweefsels. Zulke activiteiten irriteren de beschadigde spieren nog meer en versterken en verlengen de pijn. Het is dan ook aan te bevelen de spieren zoveel mogelijk te ontzien.

Maar natuurlijk is er wat aan te doen! Niemand hoeft met spierpijn te blijven lopen.

De aromatherapie/ayurveda is in staat oliën te gebruiken die zeer snel het oedeem in de spier afvoeren zodat de pijn afneemt en gelijktijdig een herstellende invloed hebben op het weefsel.

Daniël van der Pluym. Aroma-Reflextherapeut.

The Open International University Medicina Alternativa

Colombo Sri Lanka Reg.nr.02,90.32.

Advertenties

From → zelfmedicatie

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: