Spring naar inhoud

Stevia (honingkruid): de ideale suikervervanger

maart 19, 2013

100% natuurlijk, 0 calorieën om mee te koken en bakken!

De kruidachtige plant Stevia heet voluit Stevia Rebaudiana Bertoni en vindt zijn oorsprong in Paraguay. De Guarani-indianen gebruiken Stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel zoeter te maken. De Westerse wereld raakte pas aan het eind van de negentiende eeuw serieus geïnteresseerd waarna de wereldwijde opmars van Stevia begon. Sinds november 2011 is Stevia eindelijk in de Europese Unie toegelaten.Stevia-1

Natuurlijk zoet!

De zoete smaak van Stevia komt uit de bladeren van de plant. Het Steviablad dankt haar zoete smaak aan de stoffen Stevioside en Rebaudioside, die in de bladeren van de plant aanwezig zijn. Dit zijn glycosiden, plantaardige stoffen met een suikerachtig component en andere eigenschappen dan koolhydraten (suikers). Rebaudioside A (Reb A) is de beste vorm van Stevia, het deel van het plantje met de hoogste kwaliteit. De meest pure vorm van Stevia (98%)  is  de beste, met de minst bittere nasmaak.

Waarom is Stevia zo uniek?

De mens kan vier basissmaken herkennen namelijk: zuur, zoet, zout en bitter. Zoet wordt altijd als positief ervaren, men vindt zoet lekker. Iedereen weet echter dat zoet valt onder de zogenaamde “dikmakers”. Daarom is men op zoek gegaan naar een vervanger voor suiker met een lagere dosis calorieën. Aspartaam en Saccharine zijn kunstmatige zoetstoffen met een gering aantal calorieën. Echter vertonen deze kunstmatige zoetstoffen verschillende bijwerkingen zoals darmklachten en diarree. Daarom is men op zoek gegaan naar een vervanger zonder bijwerkingen. Stevia is geen kunstmatige zoetstof maar 100% natuurlijk. Stevia is een caloriearm zoetmiddel dat maar liefst 300 keer zoeter is dan suiker. Het is een lekker en gezond alternatief voor suiker! Er zijn geen negatieve effecten van het gebruik van Stevia bekend.

Naast Stevia in poedervorm, is tevens Stevia tinctuur verkrijgbaar en Stevia in de vorm van zoetjes (ideaal voor gebruik in koffie en thee).

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: