Skip to content

Basisch dieet

april 16, 2013

Basisch dieet.
Schadelijke prikkels

dieetLR

Een ontsteking is elke reactie van het lichaam op een schadelijke prikkel. Schadelijke prikkels (toxines) ontvangt de moderne mens te over: straling van GSM’s, medicijnen, allerlei stoffen in de lucht, conserveermiddelen en kleurstoffen in voeding, fijnstof, zware metalen, etc. etc. Een ontsteking zorgt voor een voortdurende productie van protonen (H+ = zuur) in het weefsel dat is aangedaan. Dit proces noemt men verzuring.

Zuur in het bloed
De nieren houden de hoeveelheid zuur in het bloed (zuurtegraad) echter heel constant. Overtol-lige protonen worden uitgescheiden met de urine. De zuurtegraad van urine zegt echter niets over de zuurtegraad van het weefsel. Het zegt alleen iets over het uitscheidingsvermogen van de nieren.

Zuur in het weefsel
Zuur in het weefsel leidt er toe dat de stofwisseling niet meer goed functioneert. De opname en afgifte van stoffen door de cellen is belemmerd. De persoon voelt zich moe, is lusteloos, zijn vatbaar voor ziekten, ontstekingen spelen op en hebben de neiging chronisch te worden.

Ontzuren
Met het onderstaande dieet is het mogelijk het lichaam in korte tijd te “ontzuren”. In de chemie noemt men dat: “basisch” te worden. Onderstaand is een nauwkeurig dieetvoorschrift gegeven voor de eerste twéé weken.

Het dieet
Algemene maatregelen
Vanaf de eerste dag moeten de volgende maatregelen worden genomen om vrijkomende gif-stoffen (toxinen) zo snel mogelijk af te voeren:
• Elke morgen, direct na het opstaan:
– 2 dl. lauwwarm water drinken
– om de andere dag (1e week) of om de 2 dagen (2e week) met enig bitterzout (max. ½ theelepel)
• Drie maal per dag ½ uur voor de maaltijd 2 dl. (drinkglas) lauwwarm water drinken.
• Dagelijks ten minste een ½ uur stevig wandelen, niet hardlopen of andere erg inspannende beweging.

Week 1

week1

Week 2

week2

Verder na week 2
Aan het einde van week 2 kan een “meetdag” worden ingelast. Op deze dag mogen slechts 3 maaltijden worden genuttigd: een ontbijt, een lunch en een avondmaaltijd.

Op 5 tijdstippen wordt de zuurtegraad van de urine gecontroleerd met behulp van een zg. test-strook:
1. bij het opstaan (nuchter),
2. 3 uur na het ontbijt
3. Vóór de lunch (nuchter) om ca. 12.00 uur
4. 3 uur na de lunch
5. Voor de avondmaaltijd (nuchter) om ca. 18:00 uur

Metingen 2 en 4 moeten liggen tussen pH·6,0 en ·7,45·(zuur tot neutraal)
De overige metingen tussen pH 7,35 en 8,2 (neutraal tot basisch)

Verder na de eerste twee weken
Als de urine niet voldoet aan de hiervoor beschreven eisen, kan het dieet van week 1 en twee nog eens worden herhaald. Is de urine daarna nog te zuur, is verstandig een homotoxicologisch therapeut te raadplegen.

Als de urine neutraal tot basisch is kunt u het strenge dieet verlaten. Waarschijnlijk bent u een paar pond kwijt geraakt.

Om gezond en basisch te doet u er goed aan de geconcentreerde koolhydraten te vermijden. Geconcentreerde koolhydraten zijn vooral suikers, brood, pasta en rijst. Laat deze koolhydraten niet meer dan 1/6 van uw maaltijd zijn. Gebruik nooit vet (jus, boter, etc.) bij koolhydraten.

Richt u maaltijden zo in dat u vooral groente eet (2/3 van de maaltijd). Reserveer niet meer dan 1/6 van de maaltijd voor vlees, vis, soja en andere eiwit leverende producten. Eiwitten verzuren.

Bijlage: Beschrijving van enkele gerechten
Vruchten altijd schillen en ontpitten. Groenten altijd koken. Zo mogelijk Bio-producten gebrui-ken.

Vrucht met room:
Vrucht klein snijden en met 4 eetlepels slagroom mengen. Naar behoefte een banaan toevoe-gen. Ev. met gehakte amandelen garneren.

Vrucht met kaas:
Milde, kaas met een vruchtensoort naar keuze. Naar behoefte een banaan en/of gehakte amandelen toevoegen.

Vrucht met gekookt ei:
Eerst het ei eten, daarna de vrucht. Naar behoefte weer een banaan en/of gehakte amandelen toevoegen.

Vrucht, ei en room:
Per persoon 1 ei, 3 eetlepels room en een snufje zout vermengen. In enkele druppels olie een omelet bakken. Kleingesneden, in een beetje olie of boter gesmoorde bananen, peren of appel-stukjes erop serveren. Naar behoefte zout of ev. een beetje honing erover doen.

Ei en room:
Per persoon 2 kleine eieren en 6 eetlepels room en een snufje zout door elkaar roeren. Een beetje olie of boter in de pan en de eiermassa onder roeren verhitten tot ze stolt. Naar behoefte met verse kruiden op smaak brengen.

Basische soep:
Ingrediënten: 300 gram aardappelen, 300 gram wortelen, 150 gram kool, 1 kleine knolselderij en
1 kleine ui. De groenten fijn snijden en met 2 liter water aan de kook brengen. Naar smaak groente bouillon (uit de reformwinkel) toevoegen. De groenten gaar koken (ten minste beetgaar) en tot slot met wat peper en peterselie kruiden.

Basische soep kan meerdere dagen in de koelast worden bewaard. Warm steeds alleen die portie op die u wilt gebruiken. Dan blijft de groente het beste fris.

Toegestane vruchten:
’s morgens zoete, rijpe appels, peren, papaja, verse vijgen.
De hele dag banaan, honingmeloen, watermeloen

Toegestane salade:
‘s middags alle groene bladsalade, augurkensalade
’s middags én s’avonds
aardappelsalade

Toegestane groenten:
‘s middags witte, groene, rode- en bloemkool, aubergine, steinpilz, knolselderij, koolrabi, witte kool
’s middags én s’avonds
aardappelen, avocado, broccoli, bloemkool, champignons, wortel, zucchini

Meer info:
Praktijk Biologische Geneeswijze
ACADEMIELAAN 28, 5037 EW TILBURG

Gerelateerde artikel: Ontzuur je lichaam

Advertenties

From → bijzonder, voeding

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Ontzuur je lichaam | gezonde info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: