Spring naar inhoud

Enzymrijke honing als basis voor huidverzorging en huidproblemen

oktober 9, 2013

Door: Dr. W.J.P. Bosma, Bfactory Health Products B.V., Rhenen, Nederland

Honing wordt al lange tijd ingezet voor medicinale toepassingen. Dr. Tineke Creemers werkt al vele jaren aan de wetenschappelijke onderbouwing van het gebruik van honing producten voor wond-, huid- en intieme ongemakken. Recentelijk is de Dermagiq® productlijn, welke volledig bestaat uit producten op basis van bijzondere honing, uitgebreid met enkele goede en effectieve producten.honing

De wetenschappelijke basis van honing
Al in de oudheid was honing bekend om zijn positive invloed op de huid. Tijdens de eerste wereldoorlog gebruikten Russische soldaten honing om hun wonden te ontsmetten en te helen. Recent is de wetenschappelijke basis van de werking van honing voor een groot deel ontrafeld door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (Kwakman et al. 2010). Uit dit onderzoek blijkt dat honing enzymen bevat die door honingbijen worden gemaakt. Deze enzymen zorgen voor een actieve antibacteriële bescherming door de productie van kleine hoeveelheden waterstof peroxide (Kerkvliet, 1966). Bovendien zorgen deze enzymen voor een lage pH door de omzetting van natuurlijke honingsuikers in organische zuren.

De lage pH van honing versterkt de weerstand van de huid. Honing heeft verder een hoog gehalte aan flavonoïden, dit zijn plantaardige antioxidanten afkomstig van bloemennectar. Aan deze flavonoïden dankt honing zijn anti-inflammatoire werking, waardoor de huid tot rust komt. Dr. Tineke Creemers (biologe) heeft voortbouwend op de wetenschappelijke kennis over honing de productlijn Dermagiq® ontwikkeld voor wondheling, huidproblemen en intieme hygiëne. De honing die wordt gebruikt in Dermagiq® producten is zorgvuldig geselecteerd op zuiverheid, hoog enzymgehalte en een lage pH.

Dermagiq® skin
Dermagiq® Skin is een helende crème voor de behandeling van oppervlakkige wondjes en huidirritaties zoals eczeem en insectenbeten. Dermagiq® Skin bevat een huidversterkende basiscrème in combinatie met zuivere enzymrijke honing. De goed smeerbare crème brengt de geïrriteerde huid tot rust en stimuleert een snel herstel van wondjes (van Eyk et al., 2006, Creemers en Bosma, 2006). De enzymrijke honing zorgt voor een effectieve bestrijding van infecties, die kunnen ontstaan door krabben bij onder andere eczeem. Dermagiq® Skin is hypoallergeen en daarom geschikt voor alle leeftijden. Dermagiq® Skin bevat geen conserveringsmiddelen, maar is gesteriliseerd om bacteriën en bacteriesporen te doden. Daarom is Dermagiq® Skin ook veilig voor kinderen jonger dan 1 jaar. Dermagiq® Skin is een CE-geregistreeerd product.

Dermagiq® proct
Dermagiq® Proct is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van oppervlakkige (geïnfecteerde) wondjes en kloven rondom de anus, bijvoorbeeld als gevolg van aambeien.
Dermagiq® Proct bestaat uit een huidvriendelijke zalf in combinatie met zuivere, enzymrijke honing. Door de specifieke samenstelling werkt de zalf herstellend en verzachtend. Dermagiq® Proct geeft na aanbrengen een licht koelend effect en werkt daardoor ook jeukstillend.
Dermagiq® Proct bevat geen stoffen waarvan bekend is dat die allergische reacties kunnen oproepen.

Dermagiq® intima
Dermagiq Intima is een milde wasvloeistof met honing voor de intieme hygiëne van het vaginale en anale gebied. Bij vaginale en anale ongemakken is een optimale hygiëne van groot belang. Veelvuldig wassen met gewone zeep is echter slecht voor de huid. Dermagiq Intima is samengesteld uit zachte, niet-alkalische zepen die goed worden verdragen door de kwetsbare huid. Door toevoeging van melkzuur heeft de wasvloeistof een lage pH, die de zuurmantel van de huid beschermt. De toevoeging van Aloe barbadensis extract werkt verzachtend en verzorgend. Extract van Aesculus hypocastanum draagt bij aan een goede conditie van bloedvaatjes rondom de anus.
Dermagiq Intima is parfumvrij.

Dermagiq® fem
De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van vaginale klachten is het verdwijnen van de gevarieerde Lactobacillen flora (Verbruggen et al., 2006). Hierdoor is de natuurlijke beschermende microflora verstoord en hebben bacteriën of schimmels die niet in de vagina thuishoren zich daar genesteld (Creemers et al., 2005). Dermagiq fem is een product dat bestaat uit 100% natuurlijke honing. De lage pH van de honing herstelt een zuur milieu in de vagina waardoor een gezonde microflora weer kan terugkomen.

Dermagiq® hand
Dermagiq Hand is een intensieve crème met honing voor de dagelijkse verzorging van droge en ruwe handen. De antioxidanten in honing brengen de huid tot rust en ondersteunen het herstel van kloven.
Ondanks de toevoeging van honing ontstaat geen plakkerig gevoel, want de crème trekt zeer goed in de huid. De toevoeging van amandelolie en sheaboter beschermt de huid tegen uitdroging.

Dermagiq® lipbalm
Dermagiq lipcare is samengesteld uit 100% plantaardige oliën en vetten. Door de antioxidanten afkomstig uit honing, castorolie, vitamine E en betacaroteen biedt de lipcare bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals UV. De vetten en oliën zoals aanwezig in Candellila was, sheabutter en palmwas beschermen de lippen tegen uitdroging en houden vocht vast. De actieve bestanddelen uit honing en calendula werken verzachtend en kalmerend bij schrale lippen en lipblaasjes. Door de verzorgende en voedende werking is Dermagiq lipcare uitermate geschikt voor de dagelijkse verzorging van de lippen. Dermagiq lipcare smaakt naar een vleugje honing en bevat alleen plantaardige bestanddelen.

Referenties
Creemers J, Boon ME, Bosma WJ. Zure remedie of zoete honing? Jaarverslag 2004 Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium, 2005; p. 27-33.
Creemers J., Bosma WJ. Honing en wondheling. Supplement 2006; 42: 36-39.
Eijk van W., Groenhart O. Zoet na het zuur. Revamil honinggel, een goede remedie voor wonden. WCS Nieuws, jaargang 22, december 2006.
Kerkvliet JD. Screening method for the determination of peroxide accumulation in honey and relation with HMF content. J. Apicult Res 1996; 35: 110-117
Kwakman Paul. Thrombocidins and honey: Mechanisms of action and optimization of antimicrobial activity. Academisch proefschrift, 2010. ISBN/EAN: 978-90- 815535-1-3
Tonks AJ, Cooper RA, Jones KP, Blair S, Parton J, Tonks A. Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes. Cytokine. 2003 Mar 7;21(5):242-7 Verbruggen B-S. Dysbacteriosis, a cytological concept of a disturbed vaginal flora. Proefschrift 2006, ISBN-10: 90-3934198-2

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: