Spring naar inhoud

Zuur-base balans herstellen

november 26, 2013

Lees dit artikel als aanvulling op:

• Ontzuur je lichaam

• basisch dieet

Auteur: Wouter de Jong

De zuur-base balans in ons lichaam is essentieel voor het goed functioneren van tal van lichaamsprocessen.
Helaas raakt ons lichaam makkelijk uit balans door onze Westerse leefgewoonten. Dit resulteert in verzuring, een situatie waarbij de balans verstoord is.Wouter de Jong
Een goed evenwicht is de basis voor elke chemische reactie in ons lichaam. Vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, veel van deze voedingsgerelateerde welvaartsziekten kunnen positief reageren op het herstel van het zuur-base evenwicht.

pH waarde
De enzymen die onze stofwisseling op peil houden, luisteren heel nauw naar de zuurgraad, de pH van het lichaam. Erg belangrijk is het om de pH-waarde in de bloedbaan tussen de 7,37 en 7,45 te houden. Dit reguleert ons lichaam automatisch.
Zuren < pH=7 > basen
             neutraal

Bij een verstoring van deze pH graad – bij een pH lager dan zeven – werken de enzymen onder de maat. Er treden veranderingen van het metabolisme in de cellen op met negatieve gevolgen voor onze algehele gezondheid. Om dit te kunnen compenseren zijn we genoodzaakt om basische voeding tot ons te nemen, met een pH hoger dan zeven. Juist de voedingsmiddelen die we over het algemeen niet zo veel eten zijn basisch, als voorbeeld de groene groenten.

Verzuring
De verzuring die al gauw optreedt, is te wijten aan o.a.:
• Slechte eetgewoonten;
• Te weinig consumptie van fruit en (met name groene) groenten;
• Overmatig alcoholgebruik, en roken (nicotine);
• Overmatige suikerconsumptie;
• Stress;
• Te weinig nachtrust;
• Geneesmiddelen;
• Te weinig lichaamsbeweging of juist overmatige lichaamsinspanning.

Bij verzuring worden de zuren door ons lichaam geneutraliseerd door deze te binden aan basische mineralen. Die krijgen we binnen uit fruit,
groenten en ander basenvormend voedsel zoals kruiden (die alkaloïden bevatten). De opslagplaats van de mineralen is in weefsels, organen en in de botten. Als we teveel verzuren worden deze mineralen onttrokken met als gevolg dat we, met name op lange termijn, gezondheidsklachten ontwikkelen.

Gevolgen
Verzuring geeft een steeds groter mineralentekort, wat zorgt voor een slechtere stofwisseling met diverse aandoeningen als gevolg. Aandoeningen zoals een minder goede darmwerking (obstipatie), botontkalking (osteoporose), vermoeidheid, spierkrampen, problemen met slapen en depressie.

Zuren
Voedingsmiddelen die zorgen voor een lagere pH (zuurvormend) zijn o.a. frisdrank, witbrood, alcohol, suiker en soja. Ook melkproducten dragen hieraan bij. Vlees en vis en dierlijke producten zoals eieren, zijn van matig tot sterk zuurvormend.
De zuurvormende voedingsmiddelen bevatten voornamelijk een hoge concentratie van de mineralen chloor, zwavel en fosfor.

Basen
Toevoeging van basen (mineralen en alkaloïden) is essentieel om tot een goede balans in het lichaam te komen. Qua voeding is dit onbewerkte, rauwe voeding, (groene) groenten, fruit, (bron)water en in meerdere mate kruiden (bijv. thee). Hoe zuur een voedingsmiddel smaakt heeft echter niets te maken met de zuurgraad ervan. Vaak zijn zuur smakende voedingsmiddelen juist heel alkalisch (basisch – met een hoge pH waarde), bijvoorbeeld een citroen.
Voedingsmiddelen met veel alkaloïden bevatten veel van de basische mineralen, magnesium, natrium, kalium en calcium.

Praktische oplossingen
Om de zuur-base balans van ons lichaam op peil te houden, zijn we genoodzaakt voldoende alkalische voedingsmiddelen tot ons te nemen. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Met supplementen die een hoog base gehalte hebben, kun je de zuur-base balans van het lichaam optimaler op peil brengen. Om snel het lichaam en alle cellen en weefsels te ontgiften van zuren zijn er pH druppels. Door slechts 4 druppels per glas toe te voegen en 5 glazen per dag te drinken kun je op krachtige wijze het lichaam ontzuren.
Tevens zijn er capsules, 3 capsules per dag heeft al een merkbaar effect. Ook een eetlepel “greens” – groenten – poeder levert een krachtige bijdrage om de zuur-base balans te herstellen. Groene stevia geeft een zoete smaak aan de greens, waardoor deze goed te drinken zijn.
Om er zeker van te zijn dat de zuur-base balans in orde is kun je teststripjes gebruiken om de pH waarde van het speeksel en de urine te meten.

Conclusie
Herstel van de zuur-base balans is één van de eerste en belangrijkste stappen om de algehele gezondheid te verbeteren. Naast aanpassingen van de voeding zijn er diverse praktische oplossingen zoals druppels, capsules en groene poeders om snel de zuur-base balans te herstellen. Dit heeft snel een verbeterde gezondheid en hogere weerstand tot gevolg.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: