Spring naar inhoud

Oncoloog van Erasmus MC mag geen kurkuma testen van Big Pharma

juli 6, 2016

Deze week geven wij aandacht aan een interview dat in de Volkskrant gestaan heeft. De moeite waard om bij stil te staan.
Soms kan de natuur een belangrijke rol spelen, maar vanzelfsprekend niet in alle situaties. Het zou wenselijk zijn als regulier en natuurlijke zorg samen de dialoog aan gaan om iedere persoon optimale zorg te verlenen.
Een oncoloog die zeer betrokken is bij zijn patiënten, afkerig is van de praktijken van Big Pharma en vol lof is over kurkuma: die bestaat en de Volkskrant interviewde hem.

Hoogleraar en oncoloog Casper van Eijk van het Erasmus MC in Rotterdam bezoekt patiënten als ze in de buurt van het ziekenhuis wonen, thuis. Hij belt ook gerust in het weekend naar patiënten omdat ze niet slechts vijf dagen in de week kanker hebben. Een van zijn patiënten was de beroemde Steve Jobs van Apple.

Kurkuma
De praktijken van de farmaceutische industrie noemt hij gewoon ongezond. Knarsetandend moet hij vaststellen dat hij vanwege de macht van Big Pharma geen kurkuma bij alvleesklierpatiënten mag inzetten maar wel chemo terwijl het geelwortelpoeder effectiever is.

Een kleine greep uit het interview van zaterdag 19 maart 2016 uit de Volkskrant:

Oncoloog Casper van Eijk:
Medische ontwikkelingen worden voor het grootste gedeelte geleid door de farmaceutische industrie. Dat vind ik een groot manco. Samen met een aantal vooraanstaande collega’s deed ik onderzoek naar interferonen, stofjes die vrijkomen bij het griepvirus. We ontdekten dat chemotherapie veel effectiever is als je het combineert met een bepaald interferon. MS-patiënten krijgen het, dus ik belde de leverancier, dat wij het ook wilden gaan gebruiken bij pancreaskanker. Geen sprake van. Zou het namelijk toch niet werken, dan kwam het medicijn en daarmee de fabrikant in een negatief daglicht. Dus we kregen het niet.

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
En dan geef je maar weer chemotherapie, terwijl dat nauwelijks effect heeft?

Oncoloog Casper van Eijk:
Ja. Daarom wil ik met het onderzoek naar het vogelgriepvirus zo lang mogelijk onafhankelijk blijven werken. Om zo op basis van wetenschap, van dingen die we zélf uitvinden, de therapie te ontdekken. En niet gedwongen worden door de industrie dingen te doen waar we niet achter staan.

(Hij staat op, rommelt in een archiefkast, dozen vol dankkaartjes van nabestaanden, flessen drank in fleurig cadeaupapier. Vraagt plotseling: ‘Ben je een beetje thuis in de keuken?’)

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
Eh, jawel.

Oncoloog Casper van Eijk:
Nou, dan zegt kurkuma je vast iets. Geelwortel. Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie. Maar waarom geven wij niet die kurkuma, maar wel chemo?

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
Nou?

Oncoloog Casper van Eijk:
Vanwege de industrie natuurlijk! Ik heb met een inmiddels overleden patiënt literatuurstudie gedaan naar al gedocumenteerde alternatieven. En er is gewoon medische literatuur over de aangetoonde werking van kurkuma. Die informatie stuur ik nu ook aan mijn patiënten. Dus wat kurkuma door de bami. Moet je het wel elke dag doen. Maar dan werkt het net zo goed om de groei van kankercellen af te remmen als chemotherapie. En spruitjes zijn een goede groente voor patiënten met alvleesklierkanker.

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
Maar is dat ook daadwerkelijk op mensen getest?

Oncoloog Casper van Eijk:
Er is veel literatuur over, en in het laboratorium zijn er veel aanwijzingen dat kurkuma effectief is. Alleen zou het nog klinisch, dus ook op patiënten, getest moeten worden. Het laboratorium van een ziekenhuis heeft per jaar 1 tot 2 miljoen euro aan inkomsten nodig vanuit de farmaceutische industrie. Dat betekent dat je dingen voor ze moet testen waar je als dokter niets aan hebt, en je patiënten ook niet. We doen dat toch, om de boel draaiende te houden, en ook nog wat eigen ideeën te kunnen onderzoeken. Maar in mijn optiek is dat ongezond.

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
Je zou volledig onafhankelijk van die industrie moeten werken?

Oncoloog Casper van Eijk:
Ja.

Verslaggever Antoinette Scheulderman:
Denkt u dat dat ooit gaat gebeuren?

Oncoloog Casper van Eijk:
Nee.

Klik op de bronlink hieronder om het volledige interview te lezen.
Bron: Volkskrant, zaterdag 19 maart 2016 (in Healthwatch)

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: