Spring naar inhoud

Zwangerschapsweetjes

juli 11, 2017

Tijdens je zwangerschap wil je alles zo goed mogelijk doen. Slapen, bewegen, eten; wat mag tegenwoordig wel en niet? Wat wordt af- en wat aangeraden? Laten we eens dieper duiken in wat er in je lichaam gebeurt op het gebied van voedingsstoffen, wat heeft een zwanger lichaam nodig? En wat is belangrijk voor de toekomstige vader?

Het is belangrijk dat in de periode rondom de zwangerschap alle voedingstoffen in een goede hoeveelheid aanwezig zijn. Er is namelijk geen enkel lichaamsproces waarbij zoveel celdeling plaatsvindt als de zwangerschap. De juiste voedingsstoffen en voldoende energie zijn essentieel om dit goed te laten gaan. Er is zoveel te vertellen, we pikken er een paar ‘weetjes’ uit.
Paps
Een zaadcel moet een marathon zwemmen om bij de eicel te komen. Hiervoor is energie nodig. Energie betekent in dit geval dat co-enzym Q10 in voldoende mate aanwezig moet zijn.

Wanneer de zaadcel de eicel heeft bereikt, moet de zaadcel door de eicel heen zien te komen. Hiervoor is kracht nodig en dat betekent in dit geval dat eiwitten (proteïnen) nodig zijn.

De kop van een zaadcel bestaat uit zink, de staart uit selenium. Proteïnen (eiwitten) zijn de bouwstof van zaadcellen. Selenium, zink en proteïnen zijn dus essentieel voor de kwaliteit van het sperma. De Westerse voeding is relatief arm aan selenium, zink en proteïnen.
Mams en paps
Eierstokken bestaan uit dezelfde stoffen als sperma: selenium, zink en proteïnen. Schaal- en schelpdieren, zijn rijk aan selenium en zink. Het is dus geen fabel dat oesters de potentie verhogen. B6, B12 en foliumzuur zijn nodig om van het hormoon testosteron oestrogeen (belangrijk voor de eisprong) te kunnen maken.

Mams
Kotsmisselijk zijn, maar ook het ontbreken van misselijkheid gedurende de eerste 8 weken weken van de zwangerschap, heeft gek genoeg allebei te maken met een niet-optimaal homocysteïne gehalte en met de aanwezigheid van voldoende vitamine B6, B12 en foliumzuur.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: