Spring naar inhoud

Hebben we vitamine K nodig?

juli 13, 2017

Een vitamine die minder bekend is

Vitamine K behoort tot de vetoplosbare vitaminen en wordt onderverdeeld in K1 en K2. Waar vitamine K1 vooral getransporteerd wordt door de lever, is vitamine K2 belangrijk voor botweefsel en bloedvaten.

 

Hoe stel je een vitamine K rijk dieet samen?
K1 kun je voldoende met groene groenten binnen krijgen. Eet bijvoorbeeld twee keer per week 100 gram broccoli, spruitjes, boerenkool of spinazie = plm. 400 mcg K1. Dat is gemiddeld ruim 90 mcg per dag en dat is in de meeste gevallen voldoende.
Voor vitamine K2 kan dat iets moeilijker zijn
Eet regelmatig harde kaas (Edammer, Goudse) en vervang yoghurt en vla door kwark. Door het eten van 100 gram kaas en 100 gram kwark per dag bereik je 90 mcg K2.
Als inname van de aanbevolen dosis door voeding niet mogelijk is, kan het gebruik van een K2 supplement overwogen worden.

De vitamine K1 behoefte ligt op 90 mcg per dag. De vitamine K2 behoefte kan verschillend zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie van de bloedvaten. De toenemende vasculaire verstijving wordt symbolisch weergegeven middels een afbeelding, wat een duidelijk beeld geeft conform de ‘Vermeer index’, die vaak in wetenschappelijke studies wordt toegepast.
Vitamine K test
Binnen 2 minuten kunnen we door middel van een eenvoudige, pijnloze meting laten zien wat de behoefte van je lichaam aan vitamine K is.
Loop even binnen met warme vingertoppen en vraag naar de gratis test.

Vitamine K is niet bij alle medicijnen te gebruiken. Met name bij anti-stollingsmiddelen alleen in overleg met uw huisarts. Wij laten je graag een lijst zien van geneesmiddelen waarbij voorzichtigheid geboden is met vitamine K.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: