Spring naar inhoud

Hersenen in de wolken

januari 16, 2018

Hoe kun je de hersenfunctie ondersteunen gedurende verschillende momenten in het leven?

mind
Hersenontwikkeling voor de baby

Gelukkig is al lange tijd bekend dat foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap slikken een baby met open ruggetje of hazenlip kan voorkomen. Vaak slikt men een supplement speciaal voor zwangerschap zodat het lichaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Maar weet je dat omega-3 vetzuren (EPA en DHA bevattende) van belang zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind?

Ongeboren baby’s hebben veel DHA vetzuren nodig. Als de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap minstens 200 mg. DHA per dag inneemt, heeft dit de volgende positieve aspecten voor de kleine:

 • De ontwikkeling van de hersenen: waarnemingszin, spreekvaardigheid, aandachtsvermogen, fijne motoriek, geheugenfunctie en prosociaal gedrag worden bevorderd.
 • Het heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van het gezichtsvermogen: scherp zicht en contrastzicht worden vlugger verworven.
 • De baby ontwikkelt eerder een goed slaappatroon.
 • Een lager risico om vroegtijdig geboren te worden.

Voor schoolgaande kinderen

De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat ADHD in Nederland voorkomt bij 2-5% van de schoolgaande kinderen tot 14 jaar. ADHD staat voor “Attention Deficit Hyperactivity Disorder” wat vrij vertaald “Aandacht Tekort Stoornis met Hyperactiviteit” betekent. In de volksmond spreken we ook wel over Alle Dagen Heel Druk en dat is voor de meesten veel makkelijker te onthouden. Kinderen met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht op een taak te richten en zich niet door allerlei omgevingsprikkels te laten afleiden. Kinderen met ADHD horen op school niet alleen de leerkracht praten, want ze horen ook de auto op straat, het vliegtuig in de lucht en het gekraak van de stoel naast zich. Ook zien ze niet alleen wat de docent op het bord schrijft, want ze zien ook de leuke tekening naast het bord en de vlieg die door de klas raast.

Traditionele behandeling

De symptomen van ADHD kunnen worden onderdrukt door het gebruik van medicijnen. Over het gebruik van deze medicijnen is veel te doen omdat het producten betreft die onder de opiatenwet vallen. De belangrijkste opiaten zijn morfine, codeïne en heroïne. Kortom we zijn onze kinderen legaal aan het drogeren omdat ze wat drukker zijn.

Alternatieve oplossingen

Als u niet aan de synthetische medicatie wilt beginnen is er een interessante medicinale plant die alleszins de moeite waard is: Bacopa.

Betere leerprestaties

Bacopa wordt in de Ayurvedische geneeskunde ook wel Brahmi genoemd. Bacopa is uitstekend geschikt om het verstandelijk vermogen van kinderen met ADHD positief te beïnvloeden. Met name het concentratievermogen neemt toe, waardoor het logisch denkvermogen en het aanleervermogen stijgt.

Kenmerken van ADHD

 • Problemen met concentratie
 • Hyperactief
 • Niet stil kunnen zitten
 • Impulsief gedrag
 • Snel afgeleid
 • Spullen kwijtraken of verliezen
 • Moeite met details
 • Eerst doen dan denken
 • Friemelen met de handen
 • Tikken met de voeten
 • Beweeglijk in de slaap

Maar ook het slikken van kinderomega 3 met een hoog DHA gehalte kan rust brengen in het hoofd van deze kinderen.

Voor volwassenen en kinderen

Steeds meer zorgverleners adviseren LTO3 bij concentratiestoornissen.

LTO3 is een voedingssupplement met L-theanine en Haringkuit (Sementis). Deze stoffen hebben een werking op ondermeer concentratiestoornissen. Ze zorgen er voor dat de disbalans in neurotransmitters (prikkelgeleiding in de hersenen) wordt hersteld.

Gebruikers ervaren minder stress, zien minder tegen dingen op, zijn minder prikkelbaar, minder impulsief en explosief. Het werkt zowel bij kinderen als volwassenen. Men functioneert beter op school, op het werk, in het gezin en in de vriendenkring. Dat heeft een grote positieve impact op hun kwaliteit van leven.

Bij het ouder worden

Een betere doorbloeding van de hersenen: Het blad van de Ginkgo bevat actieve flavonoïden, die de vrije radicalen op het niveau van het netvlies en de hersenen afvangen. Ginkgo verwijdt de bloedvaten, reguleert de doorbloeding van de haarvaten en verlaagt de viscositeit van het bloed. Deze driedubbele werking vertraagt de veroudering van het netvlies en de hersenen, waardoor evenwichtsstoornis en oorsuizingen worden tegengegaan en vergeetachtigheid of geheugenverlies worden verbeterd.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: