Spring naar inhoud

Gevoelloze en pijnlijke voeten

november 13, 2018

Bij de meeste mensen kan na het vijftigste levensjaar een naar voetprobleem komen opdagen.

Er wordt dan in de volksmond gesproken over onrustige en/of gevoelloze voeten. Er treedt een gevoelsverandering op in handen en/of voeten en soms ook de onderbenen. Men ervaart trillingen of juist gevoelloosheid of beiden, maar soms ook een brandend gevoel. Denk vooral aan niet precies voelen waar je loopt, zodat drempels en oneffenheden niet worden waargenomen of je bent het voetgevoel kwijt op een huishoudtrapje of voelt niet waar het gaspedaal en rempedaal precies zit. Van veel personen die een rollator gebruiken is bekend dat zij het gevoel in de voeten kwijt zijn en dat zorgt voor onzekerheid.

Het gevoel en de bloedtoevoer van de voeten regelmatig laten controleren is geen overbodige luxe. Een onderzoek door de huisarts kan bestaan uit korte eenvoudige testen, zoals controle van reflexen en of er vibraties kunnen worden waargenomen. Soms zal een door verwijzing naar een neuroloog het gevolg zijn. Deze meet hoe goed een zenuwgewaarwording kan worden op gepikt en signalen worden door gegeven aan de spieren.
De Polyneuropathische voet en hand wordt vaak toegeschreven aan de gevolgen van diabetes type 2. De verstoorde omzetting van ons voedsel in energie, kan op de duur leiden tot beschadiging van zenuwen en invloed hebben op de bloed toevoer.
Bekend is dat organen welke minder goed functioneren deze symptomen kunnen geven.

Degeneratie of slijtage van het kraakbeen. De ruimte waardoor de zenuwen lopen, wordt nauwer, waardoor zenuwen in de knel komen.

Ons natuurlijke verdedigingsmechanisme gaat het probleem te lijf met ontstekingen waardoor zwellingen ontstaan.

De vernauwingen, die in het gehele lichaam kunnen voorkomen, maar het meest voelbaar in de voeten gebeurd. Door verkalking en/of verbening van banden en gewrichtskapsel. Deze zijn in de voeten in ruime mate aanwezig. Doordat ontsteking en oedeem, welke niet in de voeten thuis horen, ruimte innemen, neemt de ruimte voor de zenuw af en kan deze in de knel komen.

16425b8b-016a-4f02-a381-d152ebf86d58
Een voetmassage olie, samengesteld volgens oud oosters recept met de volgende etherische oliën, kan verlichting brengen:
Aloë vera olie, Amandelolie, Arnicaolie, Bernagie olie, Cajaput olie, Calendula olie, Hamamelis olie, Kamfer olie, Lavendel olie, Neem olie, Rozemarijn olie, Saxifraga Ligulata olie, Sesam olie, Tarwekiem olie, Teunisbloem olie, Wintergreen olie en Wijnruit olie.
Belangrijk is de voeten, eventueel ook de onderbenen, dagelijks royaal in te masseren en minimaal 15 tot 20 minuten afgedekt met een handdoek of met sokken aan goed laten intrekken.

Je voeten zullen je zeer dankbaar zijn, bovendien geeft geleidelijk aan iedere stap je meer zelfvertrouwen om al of niet met rollator op stap te gaan.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: