Spring naar inhoud

Energie

maart 14, 2019

Co-enzym Q10 is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de omzetting van de energiereserves die in ons lichaam zijn opgeslagen. Omdat de meeste lichaamsfuncties afhankelijk zijn van een goede aanvoer van energie, is dit co-enzym van belang voor het behoud van een gezonde functie van vrijwel alle weefsels en organen.

Hoewel Q10 in ons lichaam kan worden omgezet, kan de capaciteit van ons lichaam onder bepaalde omstandigheden veranderen. Hierdoor kan een tekort aan Q10 ontstaan.

f0dc5b78-d139-4703-86b0-f277cbb59258
Immuunsysteem
Cellen en weefsels die een rol spelen bij het functioneren van het immuunsysteem zijn afhankelijk van een goed energieniveau en dus van een goede aanvoer van Q10. Verschillende studies hebben het immuun stimulerende effect van co-enzym Q10 aangetoond.

Tandvlees
Bij 60% van de jongvolwassenen en 90% van de mensen van 65 jaar en ouder laat de conditie van het tandvlees te wensen over. Suppletie van Q10 kan belangrijk zijn voor het behoud van een goede conditie van het tandvlees.

Gezond gewicht
Het behoud van een gezond gewicht heeft alles te maken met de energieproductie. Omdat Q10 een essentiële cofactor is bij de aanvoer van energie, is het denkbaar dat Q10 kan bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht.

Cholesterol
Cholesterolverlagende middelen beïnvloeden de omzetting van Q10 waardoor het Q10 niveau in het lichaam kan veranderen. Suppletie van Q10 voor gebruikers van cholesterolverlagers (statines) kan belangrijk zijn om te zorgen dat het Q10 gehalte in het lichaam goed blijft.

Wist u dat?

  • Co-enzym Q10 een centrale rol speelt in de aanmaak van ‘energiepakketjes’ (ATP) in de ‘energiefabriekjes’ (mitochondriën) in onze cellen. Zonder voldoende Q10 wordt slechts een fractie van de normale energie aangemaakt.
  • Bijvoorbeeld naarmate we ouder worden, meer gaan sporten of gaan diëten de behoefte aan co-enzym Q10 verhoogd kan zijn.
  • Nagenoeg alle mensen die een cholesterolverlagende statine slikken minder Q10 tot hun beschikking hebben dan mensen die dit medicijn niet slikken.
  • We co-enzym Q10 in principe zelf kunnen aanmaken uit voedingsstoffen zoals haring, avocado, en pompoenpitten, maar dat de behoefte aan Q10 in sommige gevallen groter kan zijn.
  • Co-enzym Q10 heel belangrijk is voor ons hart, omdat het hart een spier is die 24 uur per dag een constante energieaanvoer nodig heeft.
  • De functie van ons lichaam en onze geest wordt verbeterd wanneer sprake is van een constant/stabiel energieniveau.
  • Onze hersenen, nieren en alvleesklier ook organen zijn die veel energie gebruiken.
    Co-enzym Q10 het beste kan worden ingenomen bij een maaltijd die voldoende vet bevat. Voor veel mensen is dit bij het diner.
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: