Spring naar inhoud

Ondersteuning van spijsvertering bij ouderen (1)

maart 14, 2019

Onze lichamen veranderen voortdurend. Dit wordt beïnvloed door onze omgeving, voeding en natuurlijk onze leeftijd. Na de ontwikkeling in onze jeugd, met een piek tussen de 20 en 30 jaar, gaan vanaf ons dertigste levensjaar bepaalde dingen in ons lichaam langzamer werken, met een specifiek waargenomen versnelling vanaf de leeftijd van 65 jaar. Dat hoeft niet te betekenen dat alles vanaf dat moment bergafwaarts gaat. Sommige veranderingen kunnen het gevolg zijn van een langere periode van ongezonde voeding en/of levensstijlkeuzes en hoeven niet per definitie een consequentie te zijn van het ouder worden.

plassen
Veranderingen in de spijsverteringsfunctie bij het ouder worden
Ons lichaam bevat miljarden verschillende micro-organismen, voornamelijk in het spijsverteringskanaal. Een goede balans van gezonde bacteriën speelt een essentiële rol in het ondersteunen van een gezond spijsverterings- en immuunsysteem, wat van invloed is op het optimaal functioneren van elk deel van het lichaam. Een gezond spijsverteringssysteem ondersteunt een optimale vertering en opname van voedingsstoffen uit voedsel en verwijdert potentieel schadelijke ziekteverwekkers en toxines. Vermindert symptomen zoals een opgeblazen gevoel en constipatie.

Een gezonde gebalanceerde darmflora kan door de jaren heen worden verstoord door infecties, antibiotica, reizen, stress, overmatig alcoholgebruik of ontoereikende voeding.

De samenstelling, diversiteit en activiteit van deze microflora verandert door de jaren heen, met andere bifidobacteriën en lactobacilli en een minder divers aantal soorten. De effecten daarvan lijken bij mensen in verzorgingstehuizen sterker aanwezig te zijn en samen te hangen met een grotere vatbaarheid voor ontstekings- en virusziekten.

spijsvertering
Spijsverteringsfuncties en voedselkeuzes lijken door de jaren heen te veranderen en kunnen als volgt variëren:

  • Verminderde maagzuurproductie waardoor minder eiwitten worden verteerd. Als gevolg hiervan kan er een bepaalde mate van ‘rotting’ van eiwitten plaats vinden in de dikke darm.
  • Afgenomen aanmaak van spijsverteringsenzymen.
  • Vermindering in de opnamecapaciteit.
  • Verminderde immuunfunctie van de darmen.
  • Verminderde zin om een verse maaltijd te bereiden door een kleinere gezinssamenstelling.
  • Verlies van smaak en geur.
  • Afgenomen eetlust.
  • Slecht kunnen kauwen, mogelijk door gebitprotheses of verminderde kracht in de kaak.
  • Beperkte bewegingsmogelijkheden kunnen een negatieve impact hebben op het kopen en koken van verse maaltijden en op een stimulatie van de darmspier, die nodig zijn om ontlasting door de darm voort te bewegen.

Constipatie
Constipatie komt vaker voor als we ouder worden en gaat vaak samen met een afname van het aantal goede bacteriën. Verminderde waterinname kan ervoor zorgen dat de ontlasting hard wordt en moeilijk naar buiten gewerkt kan worden. Een toename in eten van snelle bewerkte maaltijden met weinig vezels en een afname in eten van verse vezelrijke salades en groenten kunnen van invloed zijn op afvalstoffen in de darmen om zich te vormen tot een vaste omvangrijke ontlasting en een gemakkelijke verplaatsing door het lagere spijsverteringskanaal.

(Lees hier deel 2 van dit verhaal.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: