Spring naar inhoud

Uit eten

juli 27, 2016

Of je thuis blijft of een (verre) reis maakt, tijdens de vakantieweken krijg je de kriebels om jezelf culinair te verwennen. Uit eten gaan, andere gerechten proberen, met nieuwe eetgewoonten kennis maken en je smaakpupillen stimuleren om eens iets onbekends uit te proberen. Een herkenbaar gevoel voor velen van ons. Maar is je maag daar altijd gelukkig mee?

Ieder land biedt andere regionale gerechten. De ene keer sterk gekruid, de andere keer meer rauwe onverhitte gerechten, dan weer een maaltijd met onbekende ingrediënten en smaken. Ook in eigen land kan men een wereldreis maken langs eetgelegenheden waar de kok kookt conform zijn afkomst. Menigeen is weleens geconfronteerd met het feit, dat als je iets heel lekker vindt, je net iets te veel eet. Vetter dan je gewend bent, je snoept wat meer van de toetjes, want ze lijken allemaal even lekker. Je maag puilt uit en draait op volle toeren om alle koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren. Gelukkig kan de natuur een handje helpen, want stofjes uit ananas, papaya en venkel zijn in capsulevorm een uitkomst om de spijsverteringsenzymen te activeren en optimaal te laten werken.

Het kan ook gebeuren dat de maag door verandering van spijs gaat protesteren door extra maagzuur te produceren. Brandend maagzuur is een schrijnend, branderig gevoel vlak boven de maag en soms in de keel. De oorzaak is het zure maagsap dat in de gevoelige slokdarm komt. Deze kan geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Geen prettig idee als je in een vreemde taal op zoek gaat naar een maagzuurremmer. Kruidentabletten bestaan op basis van zoethout, paardenbloem, gember, peper e.d. die niet alleen maagzuur remmen, maar tevens bacterie dodend werken waardoor het maagslijmvlies niet geïrriteerd raakt.

In een vreemde keuken kunnen lactose of gluten al of niet verborgen in de gerechten voorkomen. Wil je toch genieten van je vakantie zorg dan dat je lactose of glutenafbrekende capsules in je reisbagage meeneemt, zodat je snel die intolerantie de kop indrukt.

Wij wensen je heerlijke, genotvolle culinaire uitdagingen en dankzij een goed verteringsproces kun je de vakantiekilo’s beperken. Beter kilo’s voorkomen dan kwijt raken is onze gedachtegang.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: